מאמרים
מסת השריר - סיבה טובה לדאגה
מה אתם חושבים על אנשים בעלי מסת שריר רבה? ועל נשים שרואים להן את השרירים? זה יפה? מכוער? האם אילו אנשים פחות בריאים ספורטאי הסיבולת? הם סתם "מנופחים"? המילה היפרטרופיה עושה לכם בחילה?
אתם בוודאי כבר יודעים שישנן אינספור עדויות, מחקרים ומאמרים על ההשפעה המיטיבה של הפעילות הגופנית על הבריאות.
פעילות גופנית סדירה מסייעת במניעת מחלות לב, מניעת סרטן מסוגים, שמירה על צפיפות עצם, מחלות עיצביות, התמודדות עם סוכרת, פרופיל שומנים גבוה ועוד ועוד.
במאמר זה אספר לכם על קבוצת חומרים מיוחדת שנקראת מיוקינים (Myokine) ואיך הם משפיעים עלינו ועל בריאותנו.
מיוקינים - מי הם ובמה הם תורמים לגוף?
אז הכירו את המיוקינים.
בשנת 2003 הציג לראשונה החוקר השוודי Bengt Saltin את המונח "מיוקין". המיוקינים הם חומרים המופרשים מהשרירים במהלך כיווץ השריר והם פועלים באופן דומה להורמונים והם מסייעים בוויסות תהליכים שונים בגוף.
מאז התגלו מעל 600 מיוקינים שונים, אך חלקם הגדול טרם נחקר מספיק.
מיוקינן בשם מיוסטטין וגם קצת על דקורין
אחד המיוקינים הראשונים שהתגלה הוא המיוסטטין.
תפקידו דווקא למנוע הצטברות של מסת שריר.
מוזר, נכון? תתפלאו - אבל לא נכון. למעשה זהו מנגנון הגנה לוויסות "בזבזני אנרגיה" כאשר אין בנמצא מלאי אנרגטי מספיק.
בכדי שהמיוסטטין לא ישתולל במהלך ולאחר אימון התנגדות חזק, השריר מפרישים דקורין. חומר מיוקיני זה נקשר למיוסטטין ההוא ממקודם ולמעשה מנטרל אותו ובכך מאפשר את תהליכי גידול מסת השריר ללא הפרעה. דרך אגב, המיוסטטין משוחרר לא רק משרירים אלא גם מתאים סרטניים (שתמיד נמצאים אצלנו בגוף וברוב המקרים תאים אילו מובסים). אותו דקורין מונע מתאים סרטניים אילו לפגוע במסת השריר שלנו. והנה לנו דוגמה טובה לאיך מסת שריר גדולה תורמת להקטנת הסיכון לחלות בסרטן.
מיוקינן בשם אינטרלאוקין
נמשיך הלאה (יש עוד המון, אך אל דאגה, לא נעבור כאן על הכל). אינטרלאוקין הנקרא גם IL-6 הוא מיוקין אשר מקושר לסיוע להפרשת חומרים אנטי-דלקתיים, הגברת הפרשת אינסולין מה שמגביר את ספיגת הסוכרים בשרירים, וכן מעודד ניצול של גלוקוז הנמצא ברקמת השריר והשומן. ובמילים אחרות, עוזר במניעת סכרת סוג 2 (סכרת "מבוגרים").
BDNF
נסיים בדוגמה למיוקין בעל השפעה מיטיבה על הפעילות העיצבית ושמו בישראל - BDNF. החבר הזה נוצר בעיקר במוח ומזוהה בכלל עם מניעת ועיכוב מחלות נוירולוגיות ונפשיות כגון אלצהיימר, דיכאון, אפילפסיה וסכיזופרניה. התברר כי לאחר פעילות גופנית ישנה עלייה של כ-20-30% בחומר המשובח הזה דווקא בשרירים. כאשר חומר זה מופרש בשריר, מעבר לתכונות הנוירולוגיות הנפלאות שהוזכרו מקודם, הוא מסייע גם ליצירה והתחדשות תאי שריר..
וכל זה ממש רק על קצה המזלג. נזכיר כי חומרים אילו מופרשים אך ורק בעת התכווצות שרירית. במקרה הזה, ככל שיש יותר שריר, יותר חומרים כאלה מופרשים.
דבר מעניין נוסף הוא שגם אנשים בגיל השלישי אשר לא ניהלו אורח חיים בריא ופעיל, יהינו מכל הטוב הזה ברגע שיחליטו לבצע את השינוי ולהתחיל בפעילות גופנית. כן כן, אף פעם לא מאוחר להתחיל.
אין בכוונתי לגרום לאף אחד לזנוח עכשיו מרכיבי כושר גופני מסוג קרדיו וסיבולת לב-ריאה. אך עלינו בהחלט לשנות גישה בכל מה שקשור להעלאה במסת שריר. ללא קשר לאסתטיקה של המראה (סובייקטיבי לגמרי), אנחנו חייבים להבין שמסת שריר גבוהה חשובה לנו לשמירה על הבריאות שלנו.
לכן, בין היתר, אנחנו בנינג'ה גאראג' רואים חשיבות רבה מאוד לאימוני כוח. אימונים עם משקל מאתגר, כזה שעם הזמן ובהדרגה יגדיל את מסת השריר. סטריאוטיפים של "שרירים זה לא יפה" הם לא רלוונטים. אנחנו מדברים על בריאות, לא על יופי. ושרירים זה בריא. מאוד בריא.
יש לכם שאלות?
מעניין אתכם לשמוע עוד ולהתאים לעצמכם תכנית פעילות גופנית המחזקת את מסת השריר?
אני זמין עבורכם.